15 października 2012

Papryka faszerowana szpinakiem

Dziś moja propozycja podania papryki. Ponieważ standardowe potrawy potrzebują czasami urozmaiceń postanowiłam podsunąć Wam pomysł na wspaniały dodatek do mięs, szczególnie czerwonych, zastępując tym samym surówkę lub zwykły szpinak wyrafinowanym połączeniem smaków, gwarantującym satysfakcję nawet wymagającym podniebieniom.

 
Składniki:
0,5 hg mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
100 g serka kanapkowego w kostce (a'la feta)
4 łyżki tartego żółtego sera

Paprykę myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem, czyścimy w środku i układamy na blasze. Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy aż do odparowania wody. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pokrojony w drobną kostkę serek kanapkowy i wbijamy jajko. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych papryczek. Na wierzchu każdą papryczkę posypujemy tartym serem i przykrywamy końcówką z ogonkiem. Pieczemy 45 minut w ok. 160 st. C. Podajemy na ciepło. Smacznego!


1 komentarz: