18 października 2012

Buraczki na ciepło

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu - buraczki. Siekane, ścierane, w talarkach, na ciepło, na zimno - wariacji z buraczkami jest wiele, jednak postanowiłam zamieścić przepis na wersję, którą zapewne większość z nas pamięta z domu - tarte buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu.

Składniki:
2 duże buraki (razem ok. 800 g)
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
szczypta soli do smaku
pół łyżeczki cukru
1 łyżka śmietany 18%

Buraki umyć i nie obierając ich ze skórki wrzucić do garnka z wodą, tak by były całkowicie zakryte. Gotować pod przykryciem ok. godziny. Ostudzić i dopiero obrać (proponuję zaopatrzyć się w lateksowe rękawiczki, bo w przeciwnym razie barwnik z buraków zabarwi nam dłonie na parę dni). Obrane buraczki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i gotować z odrobiną wody jeszcze ok 30 minut mieszając je co jakiś czas i dolewając wody, aby się nie przypaliły. Pod koniec gotowania buraczki trzeba dorobić do smaku: kwaskiem rozpuszczonym w odrobinie wody, śmietaną, cukrem i solą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz