28 września 2015

Marynowane cebulki

Marynowane warzywa są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, potraw. W tym roku mieliśmy wiele różnych warzyw i owoców w bardzo przystępnych cenach. Ja szczerze mówiąc trochę zaszalałam. Pośród m.in. papryk, grzybków, marchewek, gruszek a nawet cytryn znalazły się także cebulki, które Wam gorąco polecam.


Składniki:
1/2 kg słodkiej drobnej cebulki
2 szklanki wody
1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
parę listków laurowych
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu

Cebulki obrać z łupin i ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z cukrem i solą. Dodać listki, pieprz i ziele angielskie. Na koniec dolać ocet, całość zagotować i zalać marynatą ułożone w słoiczkach cebulki. Ustawić na głębokiej blasze do pieczenia i pasteryzować ok. 10 minut w 120°C. Po tym czasie zostawić słoiczki do wystudzenia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz