03 października 2015

Marchew w lekkiej zalewie

Młodziutka marchew jest pyszna, pełna witamin i słodyczy. Jednym ze sposobów zatrzymania jej smaku jest zamknięcie w słoiczkach. Jest to szybka metoda, a do tego spokojnie możemy tak zabezpieczoną marchew wykorzystywać przez całą zimę, jako dodatek do innych dań.

Składniki:
2 kg młodej, prostej karotki
łyżeczka ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki goździków
kilka listków laurowych
3 ząbki czosnku
-----------------------
1 litr wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki 10% octu spirytusowego

Marchewki umyć, oskrobać i pokroić w słupki. Zblanszować, czyli zanurzyć na 5 minut we wrzącej wodzie i odcedzić. Do wcześniej wyparzonych słoików wrzucić po 5 ziaren pieprzu, 3 goździki, 2 liście laurowe i po jednym posiekanym ząbku czosnku. Ułożyć ciasno przygotowaną marchew i zalać gorącą zalewą. 
Aby otrzymać zalewę, należy zagotować wodę, wsypać sól i cukier, zamieszać aby się dobrze rozpuściły i na koniec wlać ocet, całość jeszcze moment pogotować i zalewać marchew. 
Słoiki pasteryzować ok. 15 minut. Proponuję pasteryzować w piekarniku w 110°C (na grzałkach, nie na termoobiegu) ustawiając słoiki na głębokiej blaszce. Smacznego!

1 komentarz: