19 września 2015

Grzanki jako dodatek do potraw

Grzanki są świetnym dodatkiem do kremowych zup jak np.: zupa z dyni, zupa krem z groszku albo do sałatek. Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez grzanek. Zawsze znajdziemy je w sklepie, ale po co się fatygować i wydawać pieniądze na produkt, który sami możemy zrobić. Wystarczy wczorajsza bagietka, kajzerka albo pieczywo tostowe lub bezglutenowe, a te na ogół już mamy w domu i kilka minut, aby pokroić pieczywo w drobną kosteczkę i wysuszyć w piekarniku.  

Produktem, który czasami zastępuje grzanki są groszki ptysiowe, jednak ja uważam, że nie do wszystkiego są one idealne, a poza tym szybko namiękają i tracą chrupkość. Za to grzanki są bardziej swojskie, zrobione według naszego gustu, z naszymi ulubionymi dodatkami i zawsze chrupią, sprawiając nam dodatkową frajdę.

Składniki:
dowolna ilość pieczywa
oregano, tymianek, słodka papryka, zioła prowansalskie - kto co lubi ;) do smaku

Pieczywo pokroić w drobną kostkę, jak kto umie albo jak się uda, bo przecież i tak będą pyszne ;) Rozłożyć ją na dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec na termoobiegu ok. 20-30 minut w 120°C, aż do całkowitego wysuszenia. Potem pozostawić do ostygnięcia i dopiero zsypać do jakiegoś pojemniczka, najlepiej metalowej puszki. Dzięki temu grzanki będą dobre nawet kilka, kilkanaście dni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz