21 kwietnia 2015

Bezglutenowe muffiny z marchewką

Wczoraj poznaliście mój sposób na muffiny na ostro. A dziś kolejna propozycja - muffiny z marchewką, które na pewno spodobają się starszym dzieciom. Są lekko słodkawe, choć ja nie podaję ich jak ciastek, ale jako dodatek do dań, szczególnie do zup. Aby przełamać smak marchwi dodałam świeży rozmaryn. Spokojnie można go zastąpić oregano, albo po prostu pominąć. 

bezglutenowa przekąska


Składniki:
2 jajka
40 g mąki ryżowej
35 g mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 młoda marchew
gałązka rozmarynu
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
pieprz podlaski
sól

Marchew razem z listkami rozmarynu, cukrem, solą i pieprzem zmiksować w blenderze.
Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu marchew. Całość delikatnie wymieszać i nakładać do 2/3 wysokość silikonowych foremek. Piec w 180°C około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz