30 kwietnia 2015

Babka z gruszką

Och, jak jest przyjemnie jest pałaszować własne wypieki i dzielić się nimi z bliskimi. Spróbowałam i udało się! Pierwsze pełnowartościowe ciasto bezglutenowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. I jeszcze gruszka, która nadaje mu wspaniałego aromatu. Standardowo, żeby ciasto było dłużej świeże zamykam je z przekrojonym jabłkiem. Następnego dnia jest nadal wspaniałe. Zachęcam do spróbowania.



Składniki:
3 duże jajka
80 g roztopionego masła
90 g drobnego cukru brązowego
65 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu wanilia-masło
sok z połówki cytryny
szczypta soli

masło do formy
3 łyżki bułki tartej bezglutenowej do formy

1 duża dojrzała gruszka (najlepiej Konferencja)

Składniki na lukier:
3-4 łyżki cukru pudru
sok z połowy pomarańczy


ciasto bezglutenowe
Mąkę wymieszać także z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na parze z brązowym cukrem, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie, czyli nawet kilka minut. Mają być puszyste i gładkie. Ciągle ucierając dodać sok z cytryny, aromat, strużką wlać przestudzone masło, wsypywać po łyżce mąkę z proszkiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy dobrze natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą (babka z kominem do pieczenia 23 cm). Na wierzchu rozrzucić obraną i pokrojoną w centymetrową kostkę gruszkę. Zapadnie się w ciasto i odda mu trochę wilgoci, dzięki czemu babka nie będzie zbyt sucha. 
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut. 
Wystudzoną babkę polać przygotowanym lukrem. Wystarczy do cukru pudru dodać sok i całość dobrze wymieszać, aby uniknąć grudek. Polane ciasto należy odstawić aby lukier stężał. Jeśli obawiacie się, że to za wiele słodyczy, możecie pominąć lukier. Choć nadaje babce przyjemnego aromatu, sama nic nie traci ze swego uroku. Jest doskonała do herbaty, a także dla łasuchów. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz