Składniki:
Ciasto:
1/2 kg maki
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
kostka miękkiej margaryny
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
ok. 700 - 800 g mięsa z pstrąga albo innej ryby (mogą też byś filety, żeby uniknąć kłopotliwego wyciągania ości)
1 torebka przyprawy do ryb
2 białka
5 całych jajek (3 na twardo, 2 do wbicia do farszu)
1/2 szklanki nieugotowanego ryżu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 cebule
sól, pieprz
aluminiowa forma bądź formy do pieczenia
Przesianą mąkę łączymy z pokrojoną na kawałki margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek i zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie.
Teraz przygotujemy farsz. Jeśli mamy świeże ryby, to proponuję je upiec (ok. 10 min w 175 st. C), a potem dokładnie obrać ze skóry i ości i połączyć z przyprawą do ryb. (Jeśli mamy filety to je myjemy i osuszone nacieramy przyprawą do ryb.) Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie w jednym garnku gotujemy jajka, a w drugim ryż w osolonej wodzie, aż będzie miękki i kleisty. Następnie szklimy cebulkę, dokładamy do niej rybę, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką 20-25 minut.
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, kroimy i łączymy z pokruszoną rybą. Całość łączymy z ugotowanym, odsączonym ryżem, dorabiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wbijamy dwa całe jajka i pozostałe białka. Całość dobrze mieszamy i farsz gotowy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placki grubości ok. 3-5 mm i wykładamy dokładnie aluminiowe formy, albo formę do pieczenia. Nakładamy farsz i przykrywamy kawałkiem ciasta na wierzchu dokładnie zlepiając spód z górą. Pieczemy 50 minut w 190 st. C.
Rybnego kulebiaka można podawać i na zimno i na ciepło. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz