Polecam pyszne i delikatne trufelki czekoladowe, które rozświetlą niejeden stół. Smacznego!
Składniki:
600-800 g pokruszonych ciastek, bez galaretki i kremów
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
szklanka rodzynek namoczonych w rumie albo w osłodzonej wodzie
350 g marmolady różanej albo słodkiego dżemu
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki stołowe kakao
ekstrakt rumowy
opakowanie wiórków kokosowych
Mleko z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło, kakao, czekoladę i ekstrakt. Przestudzoną masę mieszamy najpierw z marmoladą a potem z drobno pokruszonymi ciastkami i odsączonymi rodzynkami. Całość dobrze mieszamy i formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem chłodzimy ok. 1-2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz