24 września 2012

Kukurydza w kolbach

Kukurydza w kolbach jest pyszną, lekką przekąską łatwą w przygotowaniu. Jako dziecko za nią nie przepadałam, ale teraz uwielbiam. Dobrze przygotowana jest miękka i łatwa do gryzienia, a podana z masełkiem po prostu pyszna. Przy zakupie warto zwracać uwagę na jakość nasion kukurydzy jak i ich kolor. Kremowe ziarna często są lepsze od tych soczyście żółtych. Powinny być pełne i jędrne.


Składniki:
2 kolby kukurydzy
4 l wody
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki soli
wiórki masła

Kukurydzę obier z liści, umyć. W dużym garnku zagotować wodę, posłodzić, wrzucić kolby tak by całe się zanurzyły. Gotować pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania posilić, a po ok 2 minutach wyjąć gotową kukurydzę. Kolby podawać z wiórkami masła, lekko oprószone solą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz