Czas na gruszki w zalewie octowej z imbirem i cynamonem. Przepis znalazłam w sierpniowym numerze "moje Gotowanie" i uważam, że jest doskonały! Gruszki polecam jako dodatek do wszelkich pasztetów oraz wędlin.
Składniki:
1 kg gruszek
350 ml octu winnego białego
350 ml wody
250 g cukru
2 cm kawałek świeżego imbiru
kawałek kory cynamonu
kilka całych goździków
skórka cytrynowa otarta z połowy cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
Obieramy gruszki ze skóry, kroimy na pół i wykrawamy gniazdka nasienne. Następnie wlewamy do garnka wodę i ocet a jak się zagotują wsypujemy cukier i dokładamy pocięty na paski imbir, korę cynamonu, otartą skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. W każdą połówkę gruszki wbijamy jeden goździk. Do gotującej się zalewy wkładamy gruszki i pozwalamy na ponowne zagotowanie się całości po czym natychmiast przekładamy gruszki do wyparzonych wcześniej słoików, zalewamy wrzącym syropem, zakręcamy i stawiamy słoiczki na zakrętkach.
Jeśli owoce są naprawdę duże to pokrójcie je na ćwiartki bądź ósemki. I pamiętajcie, że im krócej trzymamy owoc na ogniu tym będzie twardszy. W tym wypadku 10 minut jest optymalnym czasem na uzyskanie wspanialej konsystencji gruszek. Smacznego!
Jeśli owoce są naprawdę duże to pokrójcie je na ćwiartki bądź ósemki. I pamiętajcie, że im krócej trzymamy owoc na ogniu tym będzie twardszy. W tym wypadku 10 minut jest optymalnym czasem na uzyskanie wspanialej konsystencji gruszek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz