10 lipca 2012

Placek z morelami

Morele w sezonie są po prostu pyszne - słodkie i rozpływają się w ustach. Aż szkoda byłoby ich nie wykorzystać, dlatego proponuję Wam proste ciasto z morelami. Nie ukrywam, jest to słodkie ciasto, ponieważ same morele po przetworzeniu słodkie nie bywają. A poza tym najlepsze jest na ciepło i zaspokoi ok. 4-5 spragnionych słodyczy gości.

Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
3 czubate łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
600 g moreli bez pestek
0,5 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki cukru pudru

Na początek przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami zimnego masła. Jajko rozbijamy tak, by żółtko mieć oddzielone od białka. Białko chowamy do lodówki na później, a do żółtka dodajemy łyżkę zimnej wody, roztrzepujemy widelcem i wlewamy do reszty składników. Ważne jest aby szybko połączyć składniki i zarobić ciasto, bo w przeciwnym wypadku wszystko zacznie nam się kleić do rąk i nie uda się zlepić ciasta w zgrabną bryłkę, którą zawijamy w folię i na ok. 30-60 minut wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy jak się uda najcieniej. Ciasto jest dość kruche, ale nie zrażajcie się tym, że może się kruszyć, ponieważ równie łatwo je skleić. Następnie rozwałkowany placek przenosimy wraz z papierem na blachę i zabieramy się za nadzienie. Brzegi ciasta będą zawijane do środka, więc całe nadzienie należy ułożyć w ścisłym środku krążka. Najpierw wysypujemy migdały, na to brązowy cukier a potem układamy warstwę z połówek moreli środkami do góry, tak by na siebie zachodziły. Zasypujemy je cukrem pudrem i delikatnie zawijamy brzegi na ułożone najbardziej na zewnątrz morele, jednocześnie pozostawiając środek odkryty. Boki placka smarujemy roztrzepanym białkiem, aby ładnie się zarumieniły. I tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 190 st. C na ok. 45 minut. Morele przez ten czas puszczą sok i ładnie się przyrumienią. Ciepłe, ale nie gorące ciasto najlepiej smakuje oprószone kolejną, niewielką ilością cukru pudru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz