23 lipca 2012

Bruschetta

Prosta przekąską, doskonała na małe przyjęcia, ale też polecam ją tym, którzy lubią sobie dogadzać. Bruschetta to grzanka z bagietki z doprawionymi pomidorami w całości zapieczona w piekarniku. Wariacji w tym temacie jest wiele. Największą popularnością cieszy się wariant z tartym serem mozzarella, ale także z dodatkiem pieczarek czy zielonymi ogórkami. A ja proponuję bruschettę tylko z pomidorów, bo uważam że jest pyszna.

Składniki:
1 duża bagietka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
2 duże pomidory malinowe
2-3 gałązki świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
pól łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli



Kromki o grubości ok. 1 cm kroimy pod skosem. Obrany z łupin czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą (nie dawajcie więcej czosnku, gdyż po zapieczeniu nada on bagietce gorzki smak i potrawa straci na atrakcyjności). A następnie smarujemy kromki obustronnie oliwą, układamy na papierze do pieczenia na blasze i zapiekamy w piekarniku w 180 st. C około 5 minut.
W tym czasie umyte pomidory kroimy w drobną kostkę i odcedzamy na sitku. Następnie siekamy bazylię i łączymy z pomidorami. Dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku.


Na kromkach z piekarnika układamy warstwę pomidorów i zapiekamy jeszcze ok. 2 minut. Całość ciepłą i pachnącą podajemy prosto na stół. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja bagietkę robię często z grzybkami na ciepło. Niestety ma ona to do siebie że skórka jest chrupiąca i łatwo podrażnia dziąsła:) Ale bruschettę muszę w końcu zrobić, przecież to włoski przysmak i wstyd nie spróbować:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń