Przygotowanie sajgonek sprawiło mi w pewnym sensie frajdę. Danie do łatwych nie należy jeśli robi się je pierwszy raz, za to na pewno nie można go zepsuć. Ja byłam zachwycona moimi sajgonkami i Was zachęcam do spróbowania. Podane z ryżem kokosowym i surówką słodko-kwaśną były doskonałym obiadem.
Składniki:
100 g makaronu ryżowego
3-4 łyżki oleju sezamowego
opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
300 g mielonego mięsa drobiowego
łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól, pieprz
jajko
opakowanie papieru ryżowego
olej do smażenia
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, na ogół jest to zalanie go wrzątkiem i pozostawienie na 5-10 minut. Następnie odcedzić makaron, przestudzić i pokroić na kawałki ok. 2 cm.
W głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić zamrożone warzywa i podsmażać ok. 3-4 minut. Do warzyw dodać mielone mięso, imbir i pokrojony na plasterki czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, solą. Dodać jajko i jeszcze chwilę podsmażać. Tak przygotowany farsz zmieszać z wcześniej przygotowanym makaronem ryżowym i pozostawić do ostygnięcia.
Papier ryżowy namoczyć wg przepisu na opakowaniu, nakładać porcję łyżką stołową, zwijać i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, w głębokiej patelni, tak by oleju było przynajmniej 1 cm. Sajgonki należy obsmażyć z każdej strony na złocisty brąz, wówczas będą chrupiące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz