09 czerwca 2012

Sałatka ze śledziem i z ziemniakami

Sałatka owa posiada wiele modyfikacji. Nam najbardziej przypadła do gustu ta wersja, gdyż smak sałatki można modyfikować. Dodając więcej ogórka kiszonego uzyskamy bardziej kwaśną albo dodając więcej śledzia wzmocnimy smak słony. Można dodać oczywiście czerwonej lub białej fasolki. Sałatka znika w tempie ekspresowym.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
10 płatów śledziowych
2 duże czerwone cebule
6 dużych kiszonych ogórków
6 jajek
3-4 łyżki stołowe majonezu
pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy tak, aby zachować ich kształt i kruchość. Jednocześnie gotujemy na twardo jajka. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i ogórki. 
Płaty śledziowe na ogół są bardzo słone więc, żeby trochę złagodzić ich ostry smak. Proponuję zamoczyć je w niewielkiej ilości mleka na ok. 20 minut. Następnie kroimy je w dość grubą kostkę, ostudzone ziemniaki i jajka też. 
Pokrojone ziemniaki mieszamy z mielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę, ogórki, śledzie i na koniec jajka. Całość delikatnie mieszamy i dopiero wówczas dodajemy majonez.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz