08 września 2022

Porzeczkowy wianek z wiórkami kokosowymi

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego ksylitolu (może też być drobny biały cukier)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć z cukrem do powstania puszystej masy. Dodawać po kolei jajka za każdym razem dokładnie ucierając. Dodać ekstrakt.
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki niebieskiego maku
  • 250 g czerwonej porzeczki
Do już wcześniej przygotowanej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i całość dobrze wymieszać. Następnie dodać wiórki i mak delikatnie łącząc je z masą.
Okrągłą formę o średnicy 25 cm z dziurą w środku wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozsypać wcześniej umyte i odszypułkowane porzeczki. 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, bez termoobiegu i piec do suchego patyczka ok. 40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Polewa:
  • 1/2 szklanki zmielonego na puch ksylitolu (albo cukru pudru)
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 1-2 łyżek wiórków kokosowych
Składniki polewy wymieszać w kubeczku. Polewa nie może być za rzadka, bo spłynie, ani za gęsta, bo nie uda jej się rozprowadzić na cieście. Ja osobiście wylewałam ją na ostudzone ciasto delikatnie rozprowadzając łyżką. I natychmiast posypałam wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest słodkie z kwaśnym posmakiem porzeczek i cudownym aromatem kokosów. I zaskakująco szybko znika ;) Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz