Bułka to bardzo wdzięczne pieczywo, ponieważ nawet twarda jak kamień może zostać jeszcze spożytkowana. Więc od dziś nie wyrzucajcie bułek, ale dajcie im drugie życie.
Suchą bułkę, czyli kajzerki, bagietki itp. można zawsze zetrzeć na tarce, bądź w maszynce otrzymując tzw. tartą bułkę, a następnie wykorzystać do zrobienia polewy do kalafiora, fasolki albo po prostu jako panierkę do kotletów schabowych.
Takie czerstwe pieczywo, wykorzystuje się też do robienia kotletów mielonych, gdzie namoczona w wodzie kajzerka zmielona wraz z mięsem doskonale je scala.
Takie czerstwe pieczywo, wykorzystuje się też do robienia kotletów mielonych, gdzie namoczona w wodzie kajzerka zmielona wraz z mięsem doskonale je scala.
Inny sposób, który ja bardzo często praktykuję to odświeżenie kajzerek. Proste. Jeśli jeszcze możecie przekroić kajzerkę, ale nie dacie rady jej już ugryźć to wrzućcie przekrojoną na gorącą, pustą patelnie - bez żadnych tłuszczy i chwilę potrzymajcie na obu stronach. Otrzymacie pyszną grzankę, która na ciepło zadowoli każdego łasucha.
Kolejny sposób dobrze się sprawdza zarówno na kajzerkach jak i bułce paryskiej - grzanki francuskie.
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Na głębokim talerzu mieszam 3/4 szklanki mleka z jednym jajkiem. Maczam pokrojone kromki z obu stron i układam na patelni, obsmażając obustronnie. Polecam z dżemem albo miodem. Ciepłe i pyszne pieczywo.
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Na głębokim talerzu mieszam 3/4 szklanki mleka z jednym jajkiem. Maczam pokrojone kromki z obu stron i układam na patelni, obsmażając obustronnie. Polecam z dżemem albo miodem. Ciepłe i pyszne pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz