22 czerwca 2012

Sos do ryżu z warzywami

Prosty w przygotowaniu i smaczny. Pięknie pachnie i wzbogaca smak potraw z ryżem i warzywami, czyli tzw.chińszczyzny. Znalazłam ten przepis kilka lat temu i nie dość, że wszedł na stałe do naszego menu to jeszcze ciągle zdobywa nowych zwolenników wśród moich znajomych. Dlatego pomyślałam, że podzielę się nim z Wami. Przez lata przepis przeszedł różne modyfikacje ale tu podaję Wam wersje sprawdzoną i ostateczną, ponieważ zaobserwowałam, że wzbogacenie smaku o nutę ostrości przyjemnie zaskakuje smakoszy, który widzą na talerzu ryż z warzywami i ananasem spodziewając się słodkiego dania.

Składniki:
puszka krojonego ananasa
1 czubata łyżka ostrego ketchupu
1 łyżka octu
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
2 - 3 ząbki czosnku
2-5 kropli sosu chili lub podobnego, ale można zastąpić płaską łyżeczką mielonego chili
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Ananasa odsączamy. Sos z puszki wlewamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki w podanej kolejności, przy czym obrane ząbki czosnku wyciskamy przez praskę, a mąkę ziemniaczaną powoli przesiewamy do garnka szybko mieszając, aby nie powstały z niej grudki. Mieszamy do momentu kiedy sos się zagęści i gotowe. 
Możecie wymieszać sos z ryżem i warzywami, albo polać nim gotową potrawę na talerzu. Jest to świetny substytut sosów w słoiczkach, a smakiem im nie ustępuje. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz