Ten słodko-kwaśny sos jest idealny zarówno do sałaty jak i ogórków serwowanych jako surówka do obiadu. Osobiście go uwielbiam i znajduję coraz więcej jego zwolenników.
mały kubeczek śmietany 12%
łyżka stołowa cukru
pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
odrobina gorącej wody
Dodaję cukier do śmietany i mieszam. W odrobinie gorącej wody rozpuszczam kwasek (woda ma zaledwie zakryć kwasek). Wlewam ostudzoną wodę z rozpuszczonym kwaskiem do śmietany i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby śmietana zgęstniała i gotowe do podania.
Pamiętajcie, że sałatę najlepiej lekko posolić jakieś 15 minut przed polaniem sosem, gdyż dzięki temu troszkę zmięknie i będzie przyjemniejsza dla podniebienia. Natomiast ogórki dobrze jest doprawić i solą i pieprzem a dopiero potem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz