Bardzo lubię budyń i to nie tylko czekoladowy. Jako dziecko chciałam jeść budyń zawsze i o każdej porze. Dlatego moja mama potrafiła go zrobić sama. Pamiętam budynie czekoladowe, waniliowe z malinami i same śmietankowe. Pyszne! Dziś podzielę się z Wami tym przepisem.
Składniki:
0,5 litra mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
3-4 łyżki cukru
kilka kropel zapachu rumowego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
3-4 łyżki cukru
kilka kropel zapachu rumowego
Z odmierzonej ilości mleka odlewamy około pół szklanki, a resztę stawiamy na małym ogniu, aby się zagotowała. Do odlanego mleka dodajemy obie mąki i kakao szybko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli mimo to powstaną nam grudki, przecedźmy całość przez sitko.
Dodajemy cukier i zapach i szybkimi ruchami wlewamy połączone składniki do zagotowanego mleka, cały czas trzymając je na ogniu. Bardzo energicznie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy zawartość, aż powstanie jednolita gładka masa. Po około minucie mieszania zauważymy bąble pojawiające się na powierzchni, co jest oznaką zagotowania się całej masy. Zdejmujemy garnek z gazu i bezpośrednio rozlewamy budyń do miseczek.
Budyń można podawać z owocami lub sosami. Jeśli preferujecie śmietankowy lub waniliowy nie dodawajcie kakao, tylko odpowiedni aromat spożywczy.
Natomiast jeśli nie lubicie skórki na budyniu, to zaraz po wylaniu w miseczki posypcie go po wierzchu grubą warstwą cukru pudru. Smacznego!
Dodajemy cukier i zapach i szybkimi ruchami wlewamy połączone składniki do zagotowanego mleka, cały czas trzymając je na ogniu. Bardzo energicznie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy zawartość, aż powstanie jednolita gładka masa. Po około minucie mieszania zauważymy bąble pojawiające się na powierzchni, co jest oznaką zagotowania się całej masy. Zdejmujemy garnek z gazu i bezpośrednio rozlewamy budyń do miseczek.
Budyń można podawać z owocami lub sosami. Jeśli preferujecie śmietankowy lub waniliowy nie dodawajcie kakao, tylko odpowiedni aromat spożywczy.
Natomiast jeśli nie lubicie skórki na budyniu, to zaraz po wylaniu w miseczki posypcie go po wierzchu grubą warstwą cukru pudru. Smacznego!
Tutaj jak zawsze - przesmacznie. Narobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam się.
OdpowiedzUsuń