26 sierpnia 2022

Domowe pancakes

 Przepis szklankowy, szybki i łatwy do opanowania.

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 roztrzepane jajka
Połączyć jogurt, wodę i jajka.
  • 2 łyżki masła 
Masło rozpuścić, przestudzić i stopniowo dodać 
do płynnych składników.
  • szklanka przesianej mąki orkiszowej 630
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, 
sodę i sól.
 
Do składników suchych wlać składniki płynne.  Dobrze wymieszać, tak aby ciasto nie miało żadnych grudek.
  • olej lub masło do smażenia
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju lub maśle. Placuszki powinny być nieduże, ok. 15 cm średnicy. Należy je smażyć z obu stron, pamiętając, że bardzo szybko mogą się przypalać.
Usmażone układać w stos. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, płynnym miodem lub dżemem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz