28 lipca 2016

Kruche ciasto z owocami lata

Dziś proponuję smaczne, kruche ciasto z puszystą pianką i zatopionymi w niej drobnymi owocami sezonowymi. Wymaga ono trochę więcej pracy, głównie dlatego, że łączenie poszczególnych składników musi odbywać się powoli. Jednak ciasto jest tego warte. W zależności od owoców, które dodacie, będzie bardziej słodkie (np.: borówki), albo bardziej kwaśne (np.: maliny, jeżyny). Polecam!


Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszenne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek

Składniki na piankową masę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
16 g cukru wanilinowego
80 g budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g drobnych owoców (maliny lub jagody lub borówki itp.)
cukier puder do oprószenia

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać pokrojone na kawałeczki masło, wyrobić na tzw. sypki piasek. Dodać żółtka i połączyć składniki na gładką masę. Ciasto podzielić w proporcji 60:40, schłodzić w lodówce.
Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na blachę, równomiernie rozłożyć, delikatnie przygnieść dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami, łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy. Wsypać powoli proszek budyniowy, całość dobrze wymieszać. A następnie, bardzo powoli wlewając maleńką stróżką i cały czas ubijając dodać olej.(Ubite białka trochę opadną po dodaniu oleju, ale jest to prawie niewidoczne. Jeśli wlejecie olej zbyt szybko, masa się nie uda).

Na przestudzony spód wyłożyć piankową masę. Rozłożyć na niej umyte i osuszone na sicie owoce (jeśli układacie maliny, nie myjcie ich, ale sprawdźcie czy są zdrowe i czyste w środku). Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, równomiernie rozłożyć. Piec w 190ºC ok. 40 minut. Wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego!


24 lipca 2016

Pierogi z jagodami

Klasyka - pierogi z jagodami. Różnią się jedynie sposobem podania. Jedni lubią je z cukrem, inni ze śmietaną, albo z masłem, a ja podaję do nich śmietanę z cynamonem i cukrem. Pycha!


Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
1/2 kg jagód

Polewa:
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków

Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić na środku zagłębienie i wbić jajko. Następnie dodawać partiami wodę, zagarniając mąkę do środka, połączyć wszystkie składniki - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić na kilka minut.
W tym czasie umyć jagody, oczyścić z listków i ogonków, osuszyć na sicie.
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki placek, wykrawać placuszki szklanką lub kieliszkiem. Każdy placuszek lekko rozciągnąć w ręku, łyżeczką nałożyć jagody i  dobrze zlepić brzegi. 

Jeżeli będziecie mieli mrożone jagody, już po sezonie, to ich nie rozmrażajcie. Będzie łatwiej zlepiać pierogi, a cały sos jagody puszczą dopiero podczas gotowania.

Pierogi jest dobrze odkładać pod wilgotną ściereczkę - wówczas ciasto się nie zeschnie. Należy je gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać na ciepło z polewą śmietanową.Smacznego!

13 lipca 2016

Delikatne, owsiane ciasteczka do kawy

Pyszne ciasteczka, których przygotowanie zajmie co prawda dłuższą chwilę, ale warto. Ale, jeśli nie macie czasu, spodziewacie się gości, albo po prostu naszła Was chwila słabości, to możecie po prostu przygotować je z płatków owsianych. Jeśli lubicie skórkę pomarańczową, rodzynki lub orzechy, również możecie je dodać. Jak widać, istnieje wiele wersji tych ciasteczek, a ja potwierdzam tylko, że są świetne! 
 

Składniki:
125 g mączki z płatków owsianych
1 jajko
50 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
esencja migdałowa

Płatki owsiane podgrzewać na patelni cały czas mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Zemleć na mączkę - ja użyłam blendera z pojemniczkiem do siekania. Aby mączka była jednolicie gładka stopniowo podczas mielenia przesiewałam ją przez sito. To co na nim zostało, dalej mieliłam. I tak, aż uzyskałam moje 125 g mączki.

Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać do niego masło i kilka kropli zapachu migdałowego. Wmieszać mączkę owsianą. A na koniec delikatnie połączyć całość z ubitą pianą z białek. 

Blachę do pieczenia natłuścić masłem, rozłożyć papier do pieczenia i łyżeczką wykładać ciasteczka. Powinny mieć ok. 2 cm średnicy. Podczas pieczenia trochę się rozpłyną i urosną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 30 minut - mają uzyskać ładny, złoty kolor. Podawać przestudzone. Smacznego!

10 lipca 2016

Ruskie pierogi z lubczykiem

Letnie pierogi najczęściej są z owocami - truskawki, jagody, czereśnie itd. Tu fantazja kończy się tylko na dostępnych owocach. Jednak można uzyskać świeży, letni smak dodając ziół. Stąd moja propozycja pierogów z ziemniakami i białym serem z dodatkiem lubczyku. Zapraszam!

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g białego tłustego sera
3 cebule
2 ząbki czosnku
masło do smażenia (i polania pierogów)
2-3 listki lubczyku
sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy farsz. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ostudzić i przecisnąć przez praskę razem z białym serem. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Zmieszać wszystko i dodać drobno posiekane liście lubczyku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem (żeby były smaczne musi być wyraźnie czuć sól i pieprz).

A teraz ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić na środku zagłębienie i wbić jajko. Następnie dodawać partiami wodę, zagarniając mąkę do środka, połączyć wszystkie składniki - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki placek, wykrawać placuszki szklanką lub kieliszkiem. Każdy placuszek lekko rozciągnąć w ręku, łyżeczką nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi jest dobrze odkładać pod wilgotną ściereczkę - wówczas ciasto się nie zeschnie.

Zagotować wodę, dobrze osolić, wlać łyżkę oliwy. Pierogi wrzucać partiami. Po wrzuceniu pierogów lekko zamieszać je drewnianą łyżką, poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze 3 minuty.

Pierogi po wyłowieniu z wody wymieszać z masłem, żeby się nie zlepiły. Poza tym masło świetnie do nich pasuje, bo jest delikatne w smaku. Ale jeśli ktoś woli wyraźniejsze smaki, proponuję podawać pierogi ze skwarkami. Smacznego!

05 lipca 2016

Tarta morelowa z migdałami

Jest piękne lato i pomysłów na ciasta z owocami nie powinno zabraknąć.Dziś proponuję Wam prostą w przygotowaniu i  pyszną tartę owocową. Delikatne i słodkie morele rozłożone na płatkach migdałów, nie do końca zamknięte w cieście, dzięki czemu lekko karmelizują, a cały sok, który uwalnia się podczas pieczenia nadaje kruchemu ciastu wyrazistości. Tarta jest tak pyszna, że kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, zniknęła zanim zdążyła dobrze ostygnąć. Ale za drugim razem przestała całą noc, ciasto dobrze stężało, dzięki czemu nie rozpadał się podczas krojenia. Co ważne płatki migdałów pozostały nadal chrupiące, co niebywale dodaje charakteru tarcie. Zapraszam!


Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

60 g płatków migdałowych
20 g cukru trzcinowego
ok. 750 g moreli
50 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem i szybko połączyć z pokrojonym na kawałki masłem. Po uzyskaniu konsystencji pisaku dodać żółtko rozprowadzone w łyżce zimnej wody (białko zostawić na później). Zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią i na minimum 1 godzinę włożyć do lodówki.

Morele umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Piekarnik nagrzać  na grzałkach do 190ºC.

Przygotować dużą blachę wyłożoną papierem. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 24-26 cm i grubości 2-3 mm. Pozostawiając ok. 4 cm od krawędzi, rozsypać płatki migdałów i posypać je trzcinowym cukrem. Na tak przygotowanym spodzie dowolnie ułożyć ćwiartki moreli i posypać cukrem pudrem. Wolne brzegi ciasta delikatnie nałożyć na morele ułożone przy brzegu, dokładnie je zakrywając i posmarować brzegi roztrzepanym białkiem. Wówczas środek tarty pozostanie niezakryty. 


Tartę piec 45 minut. Ciasto powinno być złociste a owoce lekko skarmelizowane.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!


Inspiracja - Magazyn dla Smakoszy Kuchnia

02 lipca 2016

Bezglutenowe muffinki z czereśniami i jagodami pod śmietankową pierzynką

Jest cudowne lato i czasami nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale nie ciężkiego i pracochłonnego. Ciasta z owocami są idealne na taką pogodę, ale wymagają trochę zaangażowania. Natomiast lekkie muffinki zrobicie w przysłowiowe 15 minut, potem wystygną, jeszcze tylko dekoracja według własnego pomysłu i gotowe. Te muffinki są puszyste, nie za słodkie i idealne do pieczenia z dziećmi.. Co ważne, możecie wykorzystać do nich sezonowe owoce. Mi połączenie jagód ze słodkimi czereśniami bardzo się spodobało. 

 Składniki:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru waniliowego albo ekstraktu z wanilii
2 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kilka czereśni
garstka jagód

Do dekoracji:
kubeczek dobrze schłodzonej śmietany 36% lub 30% do ubicia
1 czubata łyżka cukru pudru
czereśnie i jagody

Na samym początku proponuję umyć i przygotować owoce. Czereśnie trzeba wydrylować. Wystarczy, że rozetniecie je z jednej strony i wyjmiecie pestkę. Jagody trzeba oczyścić z szypułek i listków

Piekarnik nagrzać do 160ºC na grzałkach - górnej i dolnej.  

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę (miksować ok. 10-15 minut). Stopniowo dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą. Następnie dodawać małymi porcjami na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie miksować po każdorazowym dodaniu składnika. Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w blaszce do tego przeznaczonej. Powinno być go nieco ponad połowę objętości papilotki. W każdą babeczkę włożyć dwie wydrylowane czereśnie i ok. 5 jagód. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, według preferencji z cukrem lub bez. Udekorować muffinki śmietaną i owocami. Smacznego!

  
 

01 lipca 2016

Domowe hot-dogi

Szybkie do przygotowania hot-dogi są świetną przegryzką na mecz, film, albo dla głodnych maluchów.. Możecie je zrobić w przerwie na reklamę, bo zajmie to ok. 10 minut. Proste jedzenie nie wymaga co ważne, ogromnych przygotowań. Więc zachęcam Was do spróbowania.

Składniki:
tyle parówek, co bułek - oczywiście możecie kupić gotowe bułki do hot-dogów, ale ja za nimi nie przepadam, dlatego kupuję zwykłe bułeczki, z tym że podłużne
musztarda
ketchup
papryka konserwowa
sałatka szwedzka (ogórki konserwowe)
marynowana cebulka (zwykła biała/czerwona)

Parówki wrzucić do wody i poczekać aż się zagotują. W tym czasie przygotować sałatkę. Paprykę konserwową, sałatkę szwedzką i cebulę pokroić w drobną kostkę i zmieszać. 

Bułki można podgrzać na suchej patelni, by były ciepłe, lub chrupiące, ale niekoniecznie jeśli są świeże.

Bułki naciąć na wierzchu, rozchylić. Posmarować musztardą. Włożyć parówkę i polać ją ketchupem (nie za dużo), a na to wyłożyć łyżkę wcześniej przygotowanej sałatki. Gotowe. Smacznego!