13 września 2014

Masa marcepanowa

Masa marcepanowa jest doskonałym smakołykiem, który może być samodzielną czekoladką, bądź idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i szybkie.

Składniki:
125 g całych migdałów
100 g cukru pudru
kilka kropel aromatu migdałowego
25 ml likieru Amaretto


Migdały zalać w garnku wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie najlepiej je odsączyć na sicie i obrać. Jest to dość szybkie i łatwe zajęcie, ponieważ migdały same wyślizgują się ze swych osłonek. Osuszyć i zmielić na drobny puch za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dalej mieszać, aż powstanie jednolita masa, którą możemy dowolnie modelować i przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego!

11 września 2014

Śliwki w winie

Wyśmienite śliwki w winie od lat sprawdzają się jako dodatek do świątecznych pasztetów i wędlin. Właśnie teraz jest najlepszy czas na ich przygotowanie, ponieważ owoce muszą być słodkie ale twarde.


Składniki:
4 kg śliwek
1 l słodkiego lub półsłodkiego wina
1 kg cukru
łyżka całych goździków
3 całe laski cynamonu

Śliwki umyć i wydrylować. W dużym garnku zagotować wino z cukrem i przyprawami. Wrzucić śliwki, ale UWAGA - śliwek nie gotować w winie, gdyż się rozpadną!!! Należy wyłączyć palnik i dopiero wrzucić owoce. Pozostawić na noc.
Następnego dnia wyjąć śliwki, znów zagotować wino, wyłączyć palnik i wrzucić śliwki. Odstawić do dnia następnego. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze przez dwa dni.
Następnie ostatni raz zagotować wino, wyjąć laski cynamonu i wrzucić śliwki. Jeszcze ciepłe owoce przekładać do słoiczków i zalewać winem. Zamknięte na ciepło słoiczki powinny przetrwać wiele miesięcy. Dla pewności możemy słoiki pasteryzować. Smacznego!