30 grudnia 2013

Kulebiak z rybą

Wyśmienita potrawa na każdy świąteczny stół, dobrze doprawiona zadowoli każde podniebienie. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg maki
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
kostka miękkiej margaryny
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
ok. 700 - 800 g mięsa z pstrąga albo innej ryby (mogą też byś filety, żeby uniknąć kłopotliwego wyciągania ości)
1 torebka przyprawy do ryb
2 białka
5 całych jajek (3 na twardo, 2 do wbicia do farszu)
1/2 szklanki nieugotowanego ryżu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 cebule
sól, pieprz

aluminiowa forma bądź formy do pieczenia

Przesianą mąkę łączymy z pokrojoną na kawałki margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek i zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie.

Teraz przygotujemy farsz. Jeśli mamy świeże ryby, to proponuję je upiec (ok. 10 min w 175 st. C), a potem dokładnie obrać ze skóry i ości i połączyć z przyprawą do ryb. (Jeśli mamy filety to je myjemy i osuszone nacieramy przyprawą do ryb.) Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 
W tym czasie w jednym garnku gotujemy jajka, a w drugim ryż w osolonej wodzie, aż będzie miękki i kleisty. Następnie szklimy cebulkę, dokładamy do niej rybę, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką 20-25 minut.

Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, kroimy i łączymy z pokruszoną rybą. Całość łączymy z ugotowanym, odsączonym ryżem, dorabiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wbijamy dwa całe jajka i pozostałe białka. Całość dobrze mieszamy i farsz gotowy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placki grubości ok. 3-5 mm i wykładamy dokładnie aluminiowe formy, albo formę do pieczenia. Nakładamy farsz i przykrywamy kawałkiem ciasta na wierzchu dokładnie zlepiając spód z górą. Pieczemy 50 minut w 190 st. C.
Rybnego kulebiaka można podawać i na zimno i na ciepło. Smacznego!


27 grudnia 2013

Kruche ciasteczka z czekoladą

Przepis ten jest modyfikacją przepisu na "kruche ciasteczka Cranberry 'Noel". Otóż pierwotnie brakowało mi tam czekolady, którą uwielbiam. Poza tym kruche ciasto z bakaliami, było zbyt kruche do sprawnego i szybkiego zapieczenia, więc całość bardzo uprościłam. Teraz w krótkim czasie otrzymacie rozpływające się w ustach, maślane a przede wszystkim pyszne ciastka.

Składniki:

220 g miękkiego masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
tabliczka gorzkiej czekolady

dla pracowitych: wiórki kokosowe, płatki migdałów do przybrania

Miękkie masło ucieramy z cukrem aż do uzyskania jasnej masy. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę cały czas ucierając aż otrzymamy jednolitą masę.
Z ciasta formujemy dwa wałeczki ok 30 cm długości. (Jeśli ciasto się zanadto klei do rąk dosypcie mąki). Każdy osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Następnie ciasto wyjmujemy z foli i szybko kroimy na plasterki grubości ok. 4 mm, układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 12-15 min. Ciasteczka muszą się ładnie przyrumienić. Po wyjęciu układamy je na płaskiej powierzchni i czekamy aż ostygną. A w tym czasie rozpuszczamy w garnku postawionym na garnuszku z wodą tabliczkę czekolady. Wystudzone ciasteczka maczamy według fantazji w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy na kratkę, aby obciekły, jednak można też użyć pędzelka i posmarować je tylko na wierzchu posypując płatkami migdałów, albo wiórkami kokosowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce i gotowe. Smacznego!


14 grudnia 2013

Czekoladowe trufelki

Polecam pyszne i delikatne trufelki czekoladowe, które rozświetlą niejeden stół. Smacznego!


Składniki:
600-800 g pokruszonych ciastek, bez galaretki i kremów
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
szklanka rodzynek namoczonych w rumie albo w osłodzonej wodzie
350 g marmolady różanej albo słodkiego dżemu
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki stołowe kakao
ekstrakt rumowy
opakowanie wiórków kokosowych

Mleko z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło, kakao, czekoladę i ekstrakt. Przestudzoną masę mieszamy najpierw z marmoladą a potem z drobno pokruszonymi ciastkami i odsączonymi rodzynkami. Całość dobrze mieszamy i formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem chłodzimy ok. 1-2 godzin.