24 października 2012

Zupa krem z dyni



Sezon na dynie w pełni. Są wszędzie i są tanie więc zaopatrzcie się w jedną i do kuchni z nią ;)

Składniki:
dynia ok. 2,5 kg (piżmowa albo hokkaido)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tartego imbiru
sól, pieprzcurry/garam masala

Dodatki:
ziarna sezamu
grzanki
śmietana

Dynię myjemy, wykrawamy miękki środek oraz obieramy ze  skórki, jeśli potrzeba. Resztę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz starty imbir. Całość dusimy pod przykryciem aż dynia zmięknie. Studzimy i miksujemy w blenderze na krem. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku i ciepłą podajemy z dowolnie skomponowanymi dodatkami. Smacznego!

18 października 2012

Buraczki na ciepło

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu - buraczki. Siekane, ścierane, w talarkach, na ciepło, na zimno - wariacji z buraczkami jest wiele, jednak postanowiłam zamieścić przepis na wersję, którą zapewne większość z nas pamięta z domu - tarte buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu.

Składniki:
2 duże buraki (razem ok. 800 g)
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
szczypta soli do smaku
pół łyżeczki cukru
1 łyżka śmietany 18%

Buraki umyć i nie obierając ich ze skórki wrzucić do garnka z wodą, tak by były całkowicie zakryte. Gotować pod przykryciem ok. godziny. Ostudzić i dopiero obrać (proponuję zaopatrzyć się w lateksowe rękawiczki, bo w przeciwnym razie barwnik z buraków zabarwi nam dłonie na parę dni). Obrane buraczki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i gotować z odrobiną wody jeszcze ok 30 minut mieszając je co jakiś czas i dolewając wody, aby się nie przypaliły. Pod koniec gotowania buraczki trzeba dorobić do smaku: kwaskiem rozpuszczonym w odrobinie wody, śmietaną, cukrem i solą. Smacznego!

16 października 2012

Zupa rybna z dynią


Przepis na tę zupę znalazłam jakiś czas temu, przypadkowo w internecie. Autorowi należą się gratulacje, gdyż zupa jest po prostu genialna! Ja wprowadziłam zaledwie niewielkie modyfikacje, głównie w proporcjach składników. Przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto. Zupa znika w brzuszkach bardzo szybko..., bo jest pyszna :)

Składniki:
300 g ryby o białym mięsie
200 g dyni
50 g kukurydzy z puszki
2-3 ziemniaki
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 cebula
5 szklanek wody
1 kostka warzywna
100 g koncentratu pomidorowego
2  łyżki masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 duży liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1 limonka

Rybę myjemy i gotujemy w garnku na parze 7-10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie studzimy i dokładnie oddzielamy mięso od ości i ewentualnej skóry. Jeśli nie macie odpowiedniego garnka, ugotujcie rybę w wodzie, tylko trzymajcie ją krócej na ogniu, żeby zupełnie się nie rozpadła.
Dynię i ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a chilli w drobną usuwając pestki. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz pocięty w talarki czosnek. Dorzucamy dynię, chilli oraz kukurydzę. Całość smażymy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bulion (wrzucamy kostkę warzywną do wody), dodajemy ziemniaki, koncentrat oraz przypraw i gotujemy ok. 15-20 minut. Na koniec wrzucamy kawałki ryby i jeszcze gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Podajemy na ciepło z kawałkiem limonki, gdyż sok z limonki delikatnie zakwasi zupę i doda jej wyrazistego smaku. Smacznego!

15 października 2012

Papryka faszerowana szpinakiem

Dziś moja propozycja podania papryki. Ponieważ standardowe potrawy potrzebują czasami urozmaiceń postanowiłam podsunąć Wam pomysł na wspaniały dodatek do mięs, szczególnie czerwonych, zastępując tym samym surówkę lub zwykły szpinak wyrafinowanym połączeniem smaków, gwarantującym satysfakcję nawet wymagającym podniebieniom.

 
Składniki:
0,5 hg mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
100 g serka kanapkowego w kostce (a'la feta)
4 łyżki tartego żółtego sera

Paprykę myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem, czyścimy w środku i układamy na blasze. Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy aż do odparowania wody. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pokrojony w drobną kostkę serek kanapkowy i wbijamy jajko. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych papryczek. Na wierzchu każdą papryczkę posypujemy tartym serem i przykrywamy końcówką z ogonkiem. Pieczemy 45 minut w ok. 160 st. C. Podajemy na ciepło. Smacznego!


13 października 2012

Caprese

Włoska sałatka, która od lat gości na polskich stołach jako lekka, pożywna przekąska. Dziś polecam Wam jej sprawdzoną wersję, której sekretem są odpowiednio cienko pokrojone plasterki.

Składniki:
mozzarella 150 g
2 pomidory średniej wielkości
oliwa z oliwek
szczypta soli
łyżeczka suszonej bazylii

Mozzarellę oraz uprzednio sparzone, obrane ze skórki pomidory kroimy na plasterki grubości 2-3 mm. Układamy na talerzu na przemian. Delikatnie solimy i posypujemy bazylią. Na koniec całość skrapiamy oliwą i podajemy. Smacznego!