24 września 2012

Kukurydza w kolbach

Kukurydza w kolbach jest pyszną, lekką przekąską łatwą w przygotowaniu. Jako dziecko za nią nie przepadałam, ale teraz uwielbiam. Dobrze przygotowana jest miękka i łatwa do gryzienia, a podana z masełkiem po prostu pyszna. Przy zakupie warto zwracać uwagę na jakość nasion kukurydzy jak i ich kolor. Kremowe ziarna często są lepsze od tych soczyście żółtych. Powinny być pełne i jędrne.


Składniki:
2 kolby kukurydzy
4 l wody
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki soli
wiórki masła

Kukurydzę obier z liści, umyć. W dużym garnku zagotować wodę, posłodzić, wrzucić kolby tak by całe się zanurzyły. Gotować pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania posilić, a po ok 2 minutach wyjąć gotową kukurydzę. Kolby podawać z wiórkami masła, lekko oprószone solą. Smacznego!

17 września 2012

Gruszki w occie z imbirem

Czas na gruszki w zalewie octowej z imbirem i cynamonem. Przepis znalazłam w sierpniowym numerze "moje Gotowanie" i uważam, że jest doskonały! Gruszki polecam jako dodatek do wszelkich pasztetów oraz wędlin.


Składniki:
1 kg gruszek
350 ml octu winnego białego
350 ml wody
250 g cukru
2 cm kawałek świeżego imbiru
kawałek kory cynamonu
kilka całych goździków
skórka cytrynowa otarta z połowy cytryny
szczypta gałki muszkatołowej



Obieramy gruszki ze skóry, kroimy na pół i wykrawamy gniazdka nasienne. Następnie wlewamy do garnka wodę i ocet a jak się zagotują wsypujemy cukier i dokładamy pocięty na paski imbir, korę cynamonu, otartą skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. W każdą połówkę gruszki wbijamy jeden goździk. Do gotującej się zalewy wkładamy gruszki i pozwalamy na ponowne zagotowanie się całości po czym natychmiast przekładamy gruszki do wyparzonych wcześniej słoików, zalewamy wrzącym syropem, zakręcamy i stawiamy słoiczki na zakrętkach. 
Jeśli owoce są naprawdę duże to pokrójcie je na ćwiartki bądź ósemki. I pamiętajcie, że im krócej trzymamy owoc na ogniu tym będzie twardszy. W tym wypadku 10 minut jest optymalnym czasem na uzyskanie wspanialej konsystencji gruszek. Smacznego!