22 czerwca 2012

Sos do ryżu z warzywami

Prosty w przygotowaniu i smaczny. Pięknie pachnie i wzbogaca smak potraw z ryżem i warzywami, czyli tzw.chińszczyzny. Znalazłam ten przepis kilka lat temu i nie dość, że wszedł na stałe do naszego menu to jeszcze ciągle zdobywa nowych zwolenników wśród moich znajomych. Dlatego pomyślałam, że podzielę się nim z Wami. Przez lata przepis przeszedł różne modyfikacje ale tu podaję Wam wersje sprawdzoną i ostateczną, ponieważ zaobserwowałam, że wzbogacenie smaku o nutę ostrości przyjemnie zaskakuje smakoszy, który widzą na talerzu ryż z warzywami i ananasem spodziewając się słodkiego dania.

Składniki:
puszka krojonego ananasa
1 czubata łyżka ostrego ketchupu
1 łyżka octu
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
2 - 3 ząbki czosnku
2-5 kropli sosu chili lub podobnego, ale można zastąpić płaską łyżeczką mielonego chili
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Ananasa odsączamy. Sos z puszki wlewamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki w podanej kolejności, przy czym obrane ząbki czosnku wyciskamy przez praskę, a mąkę ziemniaczaną powoli przesiewamy do garnka szybko mieszając, aby nie powstały z niej grudki. Mieszamy do momentu kiedy sos się zagęści i gotowe. 
Możecie wymieszać sos z ryżem i warzywami, albo polać nim gotową potrawę na talerzu. Jest to świetny substytut sosów w słoiczkach, a smakiem im nie ustępuje. Smacznego :)

20 czerwca 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Jak z piekarni. Ciepłe, pyszne i cudownie pachnące. Polecam!

Składniki:
ok. 0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
kawałek sera z niebieską pleśnią ok. 6x6 cm
mielony pieprz
oliwa do smażenia
3 małe blaty ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko



Przed przygotowaniem farszu rozmrażamy ciasto francuskie. Trwa to ok. 2 godzin więc spokojnie w tym czasie przygotujemy farsz i czekamy aż wystygnie.Cebulę i pieczarki kroimy na bardzo drobną kostkę rzędu 0,5 cm. Całość dusimy na 2-4 łyżkach oliwy aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy ok. 1 łyżeczki mielonego pieprzu i wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Całość dusimy aż do rozpuszczenia sera. Dzięki temu farszu nie trzeba solić. Aby wzmocnić smak nadzienia spokojnie możecie dodać płaską małą łyżeczkę pieprzu cayenne.

Ciasto rozwałkowujemy na kawałki wielkości ok. 25x25 cm i wykładamy na nie farsz - zawijamy jak roladę i kroimy na około centymetrowe kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pędzelkiem rozprowadzamy na wierzchu roztrzepane jajko. Dzięki temu ślimaczki ładnie się przyrumienią a jednocześnie białko scali farsz.

Pieczemy ok 15 - 20 min w 180 st. C. Najlepsze są na ciepło, choć spokojnie możecie je wyciągnąć z lodówki następnego dnia i z pewnością dalej Was będą zachwycać. Smacznego!

09 czerwca 2012

Sałatka ze śledziem i z ziemniakami

Sałatka owa posiada wiele modyfikacji. Nam najbardziej przypadła do gustu ta wersja, gdyż smak sałatki można modyfikować. Dodając więcej ogórka kiszonego uzyskamy bardziej kwaśną albo dodając więcej śledzia wzmocnimy smak słony. Można dodać oczywiście czerwonej lub białej fasolki. Sałatka znika w tempie ekspresowym.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
10 płatów śledziowych
2 duże czerwone cebule
6 dużych kiszonych ogórków
6 jajek
3-4 łyżki stołowe majonezu
pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy tak, aby zachować ich kształt i kruchość. Jednocześnie gotujemy na twardo jajka. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i ogórki. 
Płaty śledziowe na ogół są bardzo słone więc, żeby trochę złagodzić ich ostry smak. Proponuję zamoczyć je w niewielkiej ilości mleka na ok. 20 minut. Następnie kroimy je w dość grubą kostkę, ostudzone ziemniaki i jajka też. 
Pokrojone ziemniaki mieszamy z mielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę, ogórki, śledzie i na koniec jajka. Całość delikatnie mieszamy i dopiero wówczas dodajemy majonez.


Smacznego!

Sałatka z łososiem

Dziś proponuję Wam kilka łatwych sałatek. Tą sałatkę uwielbiam ze względu na swoja lekkość i cudowne połączenie smaków ostrego ze słodkim.

Składniki:
1 woreczek ryżu
dwa surowe dzwonka łososia
pęczek natki pietruszki
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu

Ryż gotujemy uważnie, aby był sypki a nie kleisty. Jednocześnie na parze gotujemy łososia około 10-15 minut. Kiedy ryba ostygnie oddzielamy mięso od  skóry i ości. Natkę pietruszki drobno siekamy. Osobiście uważam, że im więcej pietruszki w tej sałatce tym jest smaczniejsza. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
Sos - mieszamy musztardę z miodem na jednolitą masę. Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem tuż przed podaniem. Dzięki temu ryż i ryba dłużej zachowują świeżość.
Smacznego!